
Produsele noastre HNV agricole sunt preparate cu drag de producătorii locali din comunele Poiana Ilvei și Ilva Mică. Astfel, puteți alege dintr-o gamă variată de produse. De la brânză proaspătă, lapte, unt, iaurt, caș, telemea, urdă, până la diverse sortimente de cașcaval, toate sunt naturale și au diverse beneficii pentru sănătate.
Lapte de vacă
Laptele este produsul nostru principal și este colectat din ferme proprii. Animale noastre sunt crescute cu grijă şi hrănite în natură, în zone HNV de pășunat, fapt ce sporeşte calităţile și valorile nutritive ale laptelui, îmbogățindu-l cu proteine, calciu și vitamine.
Unt
Untul se prepară din smântâna obținută prin smântânirea naturală a laptelui. Astfel, se bate smântâna timp de 20-30 de minute, până în momentul în care încep să apară aglomerări de unt de diferite dimensiuni. Se scoate cu o lingură de lemn și se frământă într-un vas smălțuit pentru a scoate excesul de apă. Untul ar trebui să facă parte din alimentația fiecăruia dintre noi, fiind bogat în antioxidanți și vitamine. Acesta este și o sursă de colesterol „bun”, ce nu duce la exces de grăsime corporală.
Smântână
Smântâna este un produs obținut din stratul de grăsime de deasupra laptelui lăsat la prins într-un loc răcoros și uscat. Grăsimea, mai puțin densă, ridicată la suprafață, putând fi separată de lapte. Smântâna naturală are un conținut ridicat de grăsimi saturate și mononesaturate și, în mod surprinzător, un conținut foarte scăzut de carbohidrați și proteine, pe care le pierde prin procesul de fermentare, făcându-le pe cele rămase mai ușor de digerate. De aceea, poate fi consumată de chiar și de persoanele intolerante la lactoză.
Brânză caș
Caşul este un produs tradițional, care se prepară din lapte de vacă, capră sau oaie. Acesta poate fi consumat ca atare, sub formă de caș proaspăt, care se sărează și se conservă în saramură. Cașul numără multiple beneficii pentru sănătate și poate completa o multitudine de preparate, dându-le un plus de savoare.
Iaurt din lapte de oaie
Iaurtul din lapte de oaie mai poartă și denumirea de „lapte acru”. Acesta se prepară din lapte proaspăt, ce se pune la fiert la foc domol timp de 3-4 ore, până scade la jumătate din cantitate, lăsându-se apoi la răcit până ajunge la temperature camerei. În continuare, se varsă în „bărbânță” și se lasă într-un loc călduț până se încheagă. Consumul de iaurt natural are o mulțime de beneficii, printer care se numără prevenirea osteoporozei și reducerea hipertensiunii arteriale. De asemenea, este perfect pentru o gustare minima în calorii.
Brânză telemea
Telemeaua este obținută din lapte de vacă și este una dintre cele mai cunoscute brânzeturi tradiționale românești. Aceasta are o consistență moale și un conținut de grăsime de până la 45%. Acest produs conține sare, deoarece obținerea lui presupune o perioadă de maturare în saramură de cel puțin 2 luni. Telemeaua ajută la menținerea sănătății osoase și la îngrijirea dentară, fiind, de asemenea, un preparat perfect pentru cei care doresc să crească în greutate.
Urdă
Urda este un preparat din zerul rezultat de la fabricarea unor brânzeturi din lapte printr-un proces de fierbere, urmat de scurgerea zerului în exces. Urda are consistență moale și sfărâmicioasă, untoasă și un gust dulce. Având un conținut ridicat de proteine și puține grăsimi, este ideală pentru regimurile alimentare echilibrate de menținere a unei greutăți optime.